Nasz układ odpornościowy to starożytny i niezwykle złożony system – zaprojektowany tak, aby zapewnić nieprzerwane funkcjonowanie naszego organizmu i stawić czoła wyzwaniom stawianym przez obcych najeźdźców. Jednak nasz nowoczesny, wygodnie obciążony świat postawił wiele nowych wyzwań dla naszej głównej linii obrony.
Oto 9 typowych substancji zaburzających odporność. Trzymanie się od nich z daleka może być dobrą radą. Dzięki temu Twój układ odpornościowy będzie miał wszystkie zasoby, których potrzebuje, aby Cię chronić.
1. Stres, niepokój, panika
Kiedy jesteśmy zestresowani, nasze ciała informują układ nerwowy i hormony stresu, że nadszedł czas na działanie. Nasze podwzgórze każe nadnerczom wytwarzać więcej hormonów, adrenaliny, a także kortyzolu i uwalniać je do krwioobiegu. Eksperymenty z dożylnym podawaniem epinefryny wykazały, że zmniejsza ona ilość magnezu, a także wapnia, potasu i sodu. Dowodzi to, że będąc w stresie i pod wpływem adrenaliny, spalasz także magnez.2. Niedostateczna ilość snu
Według National Sleep Foundation większa ilość snu prawdopodobnie nie pomoże uniknąć chorób, ale brakujące godziny snu mogą osłabić układ odpornościowy, zwiększając podatność na infekcje.3. Przerost drożdży Candida
Przerost drożdżaków jest główną przyczyną osłabienia układu odpornościowego, ponieważ drożdże wytwarzają 178 różnych toksyn drożdżowych, które po uwolnieniu muszą zostać usunięte z organizmu. Cały system, za pomocą którego organizm wydala toksyny drożdżowe, zużywa składniki odżywcze i odbiera energię innym funkcjom organizmu, zwłaszcza układowi odpornościowemu.Zacznij od wyeliminowania pokarmów stanowiących pożywkę dla drożdży (np. owoce o wysokiej zawartości cukru, cukier, zboża zawierające gluten, kofeina).
4. Fast foody i śmieciowe jedzenie
Według badań przeprowadzonych w Niemczech układ odpornościowy reaguje na wysokotłuszczową, wysokokaloryczną dietę typu fast food w podobny sposób, jak na infekcję bakteryjną. A ta nadreaktywność może utrzymywać się długo po przejściu na zdrową dietę. Dlatego im szybciej wykluczymy te produkty, tym lepiej.5. Żywność zawierająca MSG (glutaminian sodu)
Badania pokazują, że spożywanie pokarmów zawierających MSG może powodować niepożądane zmiany w grasicy i śledzionie, które odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego. (Zarówno grasica, jak i śledziona wytwarzają limfocyty, które eliminują obcych najeźdźców; śledziona wytwarza również przeciwciała, które pomagają zachować zdrowie.)6. Lemoniady
Substancje chemiczne zawarte w napojach bezalkoholowych mogą wpływać na bakterie jelitowe. Jest to problematyczne, ponieważ istnieje wiele interakcji między układem odpornościowym organizmu a bakteriami w jelitach.Niedawne badanie badające wpływ napojów gazowanych na bakterie jelitowe wykazało, że ich spożywanie może powodować uszkodzenie mikrobiomu. Przewód pokarmowy i jelita są wypełnione dobrymi bakteriami, które utrzymują organizm w zdrowiu.
7. Nadmierne spożycie kofeiny
Spożywana z umiarem, do 400 mg kofeiny (około 3-4 filiżanek parzonej kawy), kofeina może mieć pozytywny wpływ na stany zapalne, a przeciwutleniacze zawarte w kawie mogą nawet pomóc w zapobieganiu niektórym nowotworom, chorobom serca, cukrzycy, osteoporozie, i choroby neurologiczne.Jednak zbyt dużo kofeiny może zmniejszyć zdolność naszego układu odpornościowego do zwalczania infekcji i usuwania uszkodzonych lub nieprawidłowych komórek. Badania pokazują również, że kobiety i mężczyźni pijący duże ilości kofeiny uwalniają wyższy poziom kortyzolu, hormonu stresu, w odpowiedzi na stres fizyczny i psychiczny.
8. Palenie
Palenie osłabia komórki odpornościowe. Dym papierosowy zawiera ponad 4000 toksyn, z których większość może podrażniać lub zabijać komórki w organizmie. Palenie zmienia liczbę różnych komórek odpornościowych i upośledza funkcjonowanie innych. Może nawet skierować układ odpornościowy przeciwko własnym komórkom organizmu.W wyniku tych zmian palacze są bardziej narażeni na kilka rodzajów chorób zakaźnych, w tym infekcje dróg oddechowych, grypę, a nawet choroby dziąseł. Kiedy palacze rzucą palenie, ich odporność zaczyna się poprawiać w ciągu 30 dni.
9. Alkohol
Istnieją istotne dowody na to, że alkohol zaburza funkcjonowanie układu odpornościowego. Zaburzenia te mogą upośledzać zdolność organizmu do obrony przed infekcjami.Alkohol zmienia liczbę i względną obfitość drobnoustrojów w mikrobiomie jelitowym, czyli liczne społeczności mikroorganizmów w jelitach, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu jelit. Organizmy te wpływają na dojrzewanie i funkcjonowanie układu odpornościowego. Alkohol zakłóca komunikację między tymi organizmami a układem odpornościowym jelit.
Produkty z kategorii Odporność i trawienie, Stres i sen.